Cosul meu
Cosul este gol!

7 din 10 tari din Asia renunta la dolar in favoarea yuan-ului

09-12-2012
În Asia de Est pare să ia fiinţă un veritabil bloc de opoziţie faţă de dolar; această împotrivire este cunoscută sub numele de „blocul renminbi” (renminbi este un alt nume pentru moneda naţională chinezească, care este yuan-ul). Este de asemenea un semnal important al faptului că China a reuşit să-şi impună valuta proprie pe pieţele internaţionale, o recunoaştere implicită a noii ei puteri economice.
Institutul Peterson pentru Relaţii Economice apreciază că mai ales după instaurarea crizei financiare globale, tot mai multe ţări – în special economiile emergente – tind să adere la yuan ca valută de schimb economic. În prezent, 7 din 10 economii din Asia – incluzând Coreea de Sud, Indonezia, Malaezia, Singapore şi Tailanda – tranzacţionează renminbi-ul mai mult decât dolarul. Din acest grup de zece tari importante din Asia, doar trei – Mongolia, Vietnam şi Hong-Kong – mai păstrează încă schimburile valutare predominant în dolari.
Noua tendinţă reflectă nu doar puterea economică deosebită a Chinei, ci de asemenea şi slăbirea accentuată a valorii dolarului, politica inflaţionista a Băncii Rezervei Federale a SUA şi scandalurile privind depozitele în aur neonorate de către acelaşi FED.

comments powered by Disqus