Cosul meu
Cosul este gol!

Cel mai mare sistem solar descoperit pana in prezent: planetei ii trebuie 1 milion de ani pentru a realiza o rotatie completa in jurul stelei

Autor: Resonance 28-03-2016

De curând astronomii au descoperit că o planetă, despre care până în prezent credeau că „vagabondează” liberă prin cosmos, orbitează de fapt în jurul unei stele pitică roşie la o distanţă de peste 1 trilion de kilometri. Distanţa este enormă, iar descoperirea face ca acest sistem solar să fie cel mai mare înregistrat până acum în evidenţa astronomilor.


Planeta a fost denumită în catalogul astronomic internaţional: 2 MASS J2126-8140. Iniţial, ea fusese inclusă într-un „mănunchi” de stele şi de obiecte cosmice mai mici, numit Tucana Horologium Association, care s-a format în urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani. Bazându-se pe vârsta ei relativ „tânără” şi pe masa ei gigantică, planeta a fost clasificată de astronomi ca fiind o „rătăcitoare” prin cosmos, care probabil s-a format lângă o stea în modul general cunoscut, dar care mai apoi a fost „ejectată” din sistem datorită anumitor interacţiuni gravitaţionale cu acesta, ori datorită influenţei gravitaţionale a altor stele din vecinătate, care fac parte din aceeaşi „îngrămădire” stelară.

Cu toate acestea, recent o echipă internaţională de astrofizicieni (N.R. Deacon, J.E. Schlieder şi S.J. Murphy) a reexaminat datele obţinute până atunci şi a constatat că această planetă pare să aibă totuşi o mişcare de revoluţie foarte amplă în jurul unei stele care este o pitică roşie (TYC 9486-927-1), ambele corpuri cereşti aflându-se la o distanţă de 104 ani lumină de Pământ. Steaua şi planeta se afla la o distanţă aşa de mare una de cealaltă, încât la o prima analiză astronomii pur şi simplu le-au considerat în mod separat, fără să le asocieze în mişcarea lor. Există o justificare pentru aceasta: planeta orbitează steaua la o distanţă de 6900 de ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Aceasta înseamnă o rază de orbitare mai mare de 1 trilion de kilometri, adică o orbită care este de 140 de ori mai largă decât orbita lui Pluto din sistemul nostru solar.


La această distanţă, steaua pitică roşie nu este decât o altă stea pe cerul planetei, printre multe alte stele, şi nici măcar cea mai strălucitoare dintre ele. O revoluţie completă a planetei (1 „an” pentru lumea de pe planeta respectivă) durează 1 milion de ani tereştri.
În aceste condiţii, cea mai mică influenţă a unei alte stele, aflată în trecere prin „zonă” ar fi suficientă pentru a smulge planeta din starea ei actuală de revoluţie în jurul piticei roşii. Aşadar, este imposibil ca sistemul planetă-stea pitică roşie să se fi format în „îngrămădirea” actuală de stele care a fost menționată. Astronomul Simon Murphy afirmă în această privinţă: „Credem că perechea s-a format în urmă cu 10-45 milioane de ani dintr-un filament de gaz, care a împins aceste două corpuri în aceeaşi direcţie.”

Un alt aspect uluitor este masa planetei. Odată ce a fost cunoscută vârsta ei, s-a putut calcula şi masa, care a rezultat a fi de 11,6-15 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Aceasta plasează planeta 2 MASS J2126-8140 la limita de demarcaţie între o planetă şi o stea pitică roşie (limita reprezentată de 13 mase ale planetei Jupiter). Planetele care se încadrează în această categorie sunt numite planete de „combustie a deuteriumului”.

La distanţa la care orbitează în jurul piticei roşii, aflată în frigul cosmic ce o înconjoară, putem presupune că această planetă cu greu adăposteşte viaţa aşa cum o cunoaştem noi. Totuși, fiind la limita de a deveni ea insăși o stea pitică roşie, planeta 2 MASS J2126-8140 poate genera suficientă căldură pentru a încălzi eventualii sateliţi naturali pe care îi are, astfel încât aceştia să constituie un mediu propice de apariţie a vieţii.

Cu toate acestea, în câteva milioane de ani chiar şi o stea pitică roşie va fi greu să reziste frigului cosmic teribil ce o înconjoară. Peste miliarde de ani, planeta nu va mai fi decât un singuratic corp rece, părăsit în imensitatea spaţiului negru interstelar...

comments powered by Disqus