Cosul meu
Cosul este gol!

Cum „sta la masa” o gaura neagra din cosmos

03-07-2013
Astronomii au surprins un eveniment foarte rar, o gaură neagră „muşcând” materie dintr-un obiect cosmic - fie o stea de dimensiuni mici, fie o planetă -, care a trecut prea aproape de teribila formaţiune cosmică.


„Masa de prânz” a găurii negre a avut loc în galaxia cunoscută de astronomi sub numele de NGC 4845, situată cam la 47 de milioane de ani-lumină distanţă de Pământ, fiind observată de către Observatorul ESA şi de alte staţii astronomice din întreaga lume.
O emisie bruscă de raze X a izbucnit din centrul galaxiei în luna ianuarie 2011; analizele ulterioare, care s-au desfăşurat pe durata unui an întreg, au dezvăluit faptul că aceea era „semnătura” găurii negre care îşi devora astfel „prada”. Fenomenul a fost cu totul neaşteptat, mai ales dacă luăm în considerare faptul că el a provenit dintr-o galaxie foarte „tăcută”, ce nu a mai transmis nimic de 20-30 de ani, după cum afirmă astronomul Marek Nikolaiuk, de la Universitatea din Bialystok, Polonia.
De obicei, găurile negre sunt destul de „liniştite”, ele putând fi detectate numai prin curbarea razelor de lumină ce trec prin apropierea lor. Din când în când însă, un corp material masiv trece destul de aproape de câmpul gravitaţional gigantic al găurii negre şi atunci se produce o spectaculoasă emisie de raze X, odată cu consumarea materiei ce cade în singularitatea de neînţeles a unui astfel de fenomen cosmic foarte straniu.
„Gustarea” găurii negre respective a fost un obiect material cu o masă de aproximativ 14-30 de ori mai mare decât masa planetei Jupiter; se presupune că ar fi putut fi ori o planetă gigantă gazoasă, fie o pitică brună, adică o stea care este încă destul de mare pentru a fuziona deuteriul, dar nu hidrogenul monoatomic, drept pentru care ea nu se aprinde precum alte stele mai mari care au această capacitate. Materia „înghiţită” de gaura neagră a reprezentat cam 10% din volumul total al planetei sau stelei respective, care a continuat să rămână pe orbită în jurul găurii negre. Pentru „mestecarea” întregii materii au fost necesare 2-3 luni. Se estimează că gaura neagră din centrul galaxiei NGC 4845 are o masă de aproximativ 300 000 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru.

comments powered by Disqus