Cosul meu
Cosul este gol!

Deschiderea Bancii Asiatice de Investitii in Infrastructura (AIIB), un pas major catre o noua orientare a influentelor economice in lume

Autor: Resonance 29-03-2016

În luna ianuarie 2016, AIIB – care este o iniţiativă a Chinei – şi-a deschis „porţile” pentru începutul tranzacţiilor şi afacerilor. Din acest moment, analiştii aşteaptă o modificare semnificativă a arhitecturii globale financiare, mai ales că AIIB va încorpora în curând şi Noua Banca de Dezvoltare, înfiinţată de ţările BRICS (Brazilia – Rusia – India – China – Africa de Sud).


Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a afirmat în discursul inaugural că lansarea pe piaţa economică mondială a AIIB reprezintă „un moment istoric”. El a spus că „finanţarea Asiei are neapărat nevoie de o infrastructură solidă”, specificând că banca se va orienta mai ales asupra investiţiilor în proiecte de înaltă calitate şi la costuri scăzute.


Analiştii economici apreciază că AIIB va face împrumuturi de aproximativ 10-15 miliarde de dolari pe an în următorii 5-6 ani.
Banca este descrisă ca fiind o piatră de hotar în ceea ce priveşte reforma sistemului economic la nivel mondial şi ea reprezintă eforturile reunite a mai multor guverne, dintre care cele ale Chinei şi Rusiei sunt cele mai importante.


De altfel, ministrul luxemburghez al finanţelor, Pierre Gramegna, a spus că înfiinţarea AIIB este „o dovadă în plus pentru reechilibrarea balanţei economice în lume”.

AIIB va finanţa în special ţările din sudul Asiei, care până în prezent au fost dependente de împrumuturile la organismele financiare occidentale (FMI, Banca Mondială şi Banca Dezvoltării Asiei, în care Japonia are un rol important).

Fondurile AIIB vor fi dirijate mai ales către dezvoltarea infrastructurii din Asia, pentru a sprijini legăturile cu Europa, ceea ce ar însemna, în termeni moderni, „un nou Drum al Mătăsii”. Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) a afirmat că „Drumul Mătăsii va reduce semnificativ timpul necesar exporturilor între China şi Europa.” Pe de altă parte, preşedintele AIIB, chinezul Jin Liqun, a specificat că infrastructura digitală va ocupa de asemenea un loc important în viziunea de investiţii a băncii (reţele fixe de internet cu bandă largă şi cabluri submarine de telecomunicaţii cu fibră optică).

Membrii principali ai băncii, cum ar fi Rusia şi India, au un statut special şi vor beneficia în mod deosebit de aceste fonduri. De pildă, în cazul Indiei împrumuturile se vor axa mai ales în domeniul energetic.


comments powered by Disqus