Cosul meu
Cosul este gol!

Dupa mai multe secole, primul salt major in tehnologia de realizare a telescoapelor

Autor: Resonance 25-02-2016
Actualmente, compania americană Lockheed Martin – cel mai mare contractor al guvernului SUA şi totodată cea mai mare companie din lume în ceea ce priveşte armamentul militar strategic de apărare – lucrează intens la definitivarea unei noi tehnologii, care promite să reducă foarte mult mărimea uriaşelor telescoape pentru a putea vedea la distanţe enorme în spațiu.


Conceperea unui telescop a rămas în linii mari cam aceeaşi de când aparatul a fost perfecţionat de Galileo Galilei, în secolul al XVII-lea, pentru observaţii astronomice. La fel ca ochiul uman, telescopul „colectează” lumina, iar apoi această lumină este reflectată pentru a forma o imagine. Totuși, pentru a vedea în profunzimile spaţiului cosmic este necesar un telescop uriaş. „Putem să proiectăm telescoape de mărimi şi greutăţi care sunt compatibile cu trimiterea lor în cosmos, pentru a le plasa pe orbită. Însă modul în care funcţionează ochiul uman nu este singurul în care putem procesa o imagine”, spune Danielle Wuchenich, savant la Centrul de Tehnologie Avansată din cadrul companiei Lockheed Martin, din California.

Într-adevăr, nouă tehnologie (care se numeşte SPIDER - Segmented Planar Imaging Detector for Electro-optical Reconnaissance) face inutile oglinzile sau lentilele foarte mari din telescoapele tradiţionale cu reflexie şi refracţie, înlocuindu-le cu sute de mii de mici lentile.


Dr. Alan Duncan de la Lockheed Martin ne explică: „SPIDER reprezintă o formă nouă de colectare a luminii astfel încât ea să formeze imagini.(...) Colectăm lumină, o cuplăm într-un cip de siliciu, o orientăm unde avem nevoie şi apoi o combinăm în aşa fel, încât putem să o măsurăm cu detectori obişnuiţi, cum ar fi cei din camera unui smartphone. Apoi strângem toate aceste date care sunt colectate de aceşti detectori, le procesăm într-un computer şi formăm o imagine.”

Chad Ogden, inginer specialist în optică electronică din cadrul aceleiaşi companii, adaugă: „Realizăm toate operaţiile asupra luminii chiar în circuit, în loc de a o trimite înainte şi înapoi prin tot felul de oglinzi – ca în cazul telescoapelor tradiţionale -, astfel încât această tehnologie devine o metodă foarte eficientă de a miniaturiza totul doar la nivelul unui dispozitiv mic şi uşor.”

Pentru a obţine acelaşi efect de „vedere” la mare distanţă, diametrul unui telescop SPIDER trebuie să fie acelaşi cu diametrul unui telescop tradiţional, însă el va fi mult mai subţire şi de asemenea mult mai ieftin pentru a fi transportat în spaţiu. Dr. Duncan afirmă: „SPIDER poate să ne ofere posibilitatea de a face lucruri pe care, în prezent, nu le putem face. De pildă, ar putea oferi o mulţime de aplicaţii interesante în domeniile comercial, terestru şi militar. Oriunde se pune problema unui sistem optic, această nouă tehnologie poate să intervină cu succes.”


„SPIDER are potenţialul de a face descoperiri remarcabile prin plasarea unor sisteme optice de înaltă rezoluţie pe orbitele unor planete de la periferia sistemului nostru solar, cum ar fi Jupiter sau Saturn. Faptul că această tehnologie permite reducerea semnificativă a mărimii și greutăţii ar putea schimba în mod semnificativ regulile jocului. Fiind capabilă să furnizeze o rezoluţie de 10-100 de ori mai bună decât telescoapele obişnuite de aceeaşi greutate, imaginaţi-vă ce aţi putea descoperi acolo prin intermediul lui SPIDER...”


comments powered by Disqus