Cosul meu
Cosul este gol!

Epurari fara precedent in armata americana

30-11-2012
În ultimele două săptămâni cel puţin cinci generali de marcă din U.S. Force, cu grade de la o stea până la patru stele, au fost eliberaţi din funcţie, urmând să facă faţă unor anchete şi chiar actelor de acuzare. Situaţia este cu atât mai şocantă cu cât se ştia că domeniul militar era practic intangibil şi nici măcar Administraţia Prezidenţială nu intervenea decât în urma unor consultări repetate cu factorii de decizie înaltă de la Pentagon.

Generalii suspendaţi din funcţie, care în timpul ultimului război din Golf de acum 10 ani au câştigat bătălii importante, sunt acuzaţi de relaţii extraconjugale, de hărţuire sexuală, de stres şi de alte câteva astfel de abateri, care au constituit un fond al problemelor cu care se confruntă majoritatea personalului militar. La un nivel ceva mai profund, aceste abateri pot să constituie însă şi un privilegiu al funcţiei: generalul „cumulează” aroganţă în timpul anilor de exercitare a unei autorităţi de multe ori despotice, care nu poate fi pusă la îndoială sau neglijată; este posibil ca aceasta „amorţire” să-i fi condus pe cei cinci generali la ignorarea codului moral de comportament. Din această cauză, unii comentatori apreciază că ceea ce s-a petrecut nu descrie nişte generali ai corpurilor de armată, ci de fapt arată starea condiţiei lor umane.
Cei cinci generali eliberaţi din funcţie şi trecuţi în rezervă sunt:
directorul CIA, David Petraeus, general cu patru stele, fost comandant al trupelor din Afganistan; motivul invocat pentru demiterea sa: relaţie extraconjugală.
William Ward, fost general cu o stea şi şef al Comandamentului din Africa de Sud; motivul: cheltuieli nejustificate din fondurile armatei în folos personal.
Jeffrey Sinclair, general de brigadă; motivul: conduită sexuală necorespunzătoare.
John Allen, comandantul suprem al trupelor din Afgansitan; motivul: corespondență neadecvată cu senatoarea Jill Kelley.
Amiralul James Stavridis, comandant suprem al forţelor aliate ale NATO; cheltuieli nejustificate din fondurile armate în folos personal.


comments powered by Disqus