Cosul meu
Cosul este gol!

Fizicienii americani se pregatesc sa construiasca un nou accelerator de particule, a carui circumferinta sa fie de aproximativ 100 de kilometri

27-03-2014
La aproape cinci ani după construirea celui mai mare accelerator de particule de pe planetă (Large Hadron Collider - C.E.R.N., Geneva), savanţii se gândesc să construiască unul de patru ori mai mare. Planul, discutat de fizicieni în cadrul reuniunii „Future Circular Colliders” de la Geneva, la sfârşitul lunii februarie, are în vedere construirea unui accelerator de particule super-gigant, ce va fi realizat în jurul oraşului Geneva şi va consta în principal dintr-un „tunel” de aproximativ 100 km lungime. Actualul accelerator, construit de CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare) a costat mai bine de 7 miliarde de euro, construcţia lui fiind începută la sfârşitul anului 2008. Curând după darea în funcţiune, câteva tone de heliu lichid s-au scurs datorită unor erori tehnice sau constructive (acest lucru nu a fost niciodată precizat în clar), ceea ce a dus la întreruperea activităţii sale mai bine de un an. După reluarea acesteia, rezultatele par să fi fost remarcabile, anul trecut cercetătorii reuşind să dovedească existenţa bozonului Higgs, responsabil de crearea „masei” feluritelor obiecte.Totuşi, acest accelerator de particule îşi va încheia activitatea înainte de 2040, astfel încât savanţii trebuie să aibă un plan de rezervă. Directorul CERN, Rolf Heuer, afirma că se are în vedere funcţionarea actualului accelerator la energii mult mai mari, astfel încât savanţii speră să descopere în sfârşit ceea ce este asa-numita „materie întunecată”. Pornind de aici s-a dezvoltat mai apoi ideea construirii unui accelerator super-gigant, de aproape patru ori mai mare decat cel actual.

Aproape sigur noul accelerator va fi construit tot în Europa, deşi țări precum Japonia şi China şi-au oferit de asemenea disponibilitatea de a găzdui construirea lui. Pe de altă parte, savanţii încă nu au căzut la un acord comun în ceea ce priveşte tipul de particule subatomice care să fie accelerate până la viteze foarte apropiate de viteza luminii în interiorul tunelului, pentru ca cele două fascicule să fie mai apoi ciocnite la energii colosale. Unii experţi sugerează să se utilizeze protonii, aşa cum s-a procedat în cazul actualului accelerator, a cărui circumferinţa este de 27 de kilometri, justificând că aceştia pot atinge energii foarte mari în condiţii extreme, simulând astfel situaţia de la crearea Universului (în viziunea materialistă contemporană), asociată cu aşa-numitul Big Bang. Alţi savanţi indică însă folosirea fasciculelor de electroni, deoarece aceştia sunt mult mai uşor de folosit, iar rezultatele ciocnirii lor sunt mai uşor de interpretat. Un alt grup de savanţi vor să dezvolte o tehnologie nouă, care să permită încărcarea fasciculelor de particule subatomice la energii foarte înalte pe distanţe scurte, ceea ce ar permite construirea unui accelerator liniar.

Construirea unui accelerator de particule cu o circumferinţă de 100 de kilometri ar implica un volum uriaş de muncă: numai săpăturile ar însuma peste 100 de miliarde de tone de rocă şi pământ, care ar trebui îndepărtate pentru realizarea imensei construcţii. CERN refuză să vorbească despre costurile estimative ale unei astfel de construcţii, însă având în vedere că acceleratorul din prezent a costat 7 miliarde de euro, iar el a implicat dizlocarea a doar 1,5 miliarde de tone de rocă şi pământ, ne putem gândi că noul accelerator de 100 km lungime ar putea costa zeci de miliarde de euro. De asemenea, construcţia lui ar putea dura 15 ani.

Există de asemenea şi îngrijorări ale savanţilor, mai mult sau mai puţin rostite. Chiar şi upgradarea acceleratorului de particule la Brookhaven National Laboratory din New York – care este al doilea cel mai mare accelerator de particule din lume - ar duce, conform cu afirmaţiile unor fizicieni, la crearea de micro-gauri negre şi de alte fenomene stranii asociate cu acestea, adică o stare teoretică a materiei care, dacă s-ar adeveri, ar duce la crearea unei reacţii în lanţ pentru a converti totul în aşa-numita „materie stranie”, adică ar conduce la distrugerea planetei noastre. Însă alţi fizicieni de renume mondial argumentează că la fel au existat temeri şi în ceea ce priveşte construcţia iniţială a acceleratorului, precum şi a celui gigant de la CERN, şi totuşi nimic nu pare să se fi petrecut rău.
Timpul şi evoluţia evenimentelor ne vor arăta care este adevărul.

comments powered by Disqus