Cosul meu
Cosul este gol!

Impact cu un meteorit in Rusia!

15-02-2013
Impact cu un meteorit in Rusia!
În urma cu aproximativ o lună, noi am prezentat un articol în legatură cu temerile comunității științifice față de trecerea asteroidului 2012 DA-14 foarte aproape de Pământ și posibilitatea impactului său cu planeta noastră. Articolul a apărut în această secțiune a site-ului nostru sub titlul: Impact posibil al planetei cu un asteroid în luna februarie 2013.
Iată că în dimineața zilei de 15 februarie, deasupra orașului Celiabinsk din Rusia, în estul munților Urali, a trecut un meteorit care a produs un bang sonic atât de puternic, încât el a spart sute de ferestre, a provocat pagube materiale în construcții și, indirect, a dus la rănirea a peste 500 de persoane, mai ales datorită cioburilor de sticlă a geamurilor expulzate de forța bangului sonic.
Meteoritul a lasat în urma lui o dâră foarte mare de fum pe cer, înainte de a se prabuși și de a exploda cu un zgomot asurzitor și cu un flash foarte puternic de lumină. Conform informațiilor furnizate de agenția rusească de știri Itar-Tass, în decurs de câteva ore de la producerea bancului sonor, 571 de persoane au avut nevoie de ajutor medical, iar 34 dintre acestea au fost spitalizate. Cea mai mare parte a pacienților au suferit însă răni ușoare.
Aproximativ 270 de clădiri au suferit pagube materiale, ce constau mai ales în spargerea ferestrelor cauzate de undele de șoc în urma exploziei.
Pe de alta parte, agenția de știri RIA Novosti informează ca au fost mobilizați peste 20 000 de lucrători ai Serviciilor de Intervenție. Trecerea asteroidului pe cer, precum și lumina exploziei sale au fost filmate de unii amatori și postate deja pe YouTube. Puteți urmări patru dintre aceste clipuri video aici:

Agenția spațiala Roscosmos afirmă că unul dintre meteoritii din cluster-ul de meteoriți, din care face parte și DA-14, a intrat probabil în atmosfera terestră, unde a ars și s-a dezintegrat în mai multe fragmente, despre care se crede că s-ar fi împrăștiat asupra a trei regiuni din Rusia, dintre care una ar fi Celiabinsk, iar o alta regiunea Kazahstanului. Guvernatorul orașului Celiabinsk a afirmat chiar că un fragment destul de mare din meteorit a fost recuperat dintr-unul din lacurile din apropiere. Explozia meteoritului și panica ce s-a creat printre locuitorii orașului a fost surprinsă și filmată cu ajutorul telefoanelor mobile.

Evenimentul aduce în memoria umanității extraordinarul impact al unui presupus meteorit, care a avut loc în anul 1908 în regiunea Tunguska din taigaua siberiană și care a nimicit orice urmă de vegetație pe o suprafață de aproximativ 1300 de kilometri pătrați. În acea formidabilă explozie, 80 de milioane de copaci au fost culcați la pamânt, dar cu toate acestea nu a putut fi gasit niciun crater al impactului dintre meteorit și scoarța terestră.
Meteoritul din această dimineață (vineri, 15 februarie 2013), care a trecut pe deasupra orașului Celiabinsk, coincide cu trecerea meteoritului 2012 DA-14 la o distanță de numai 27 000 de kilometri de planeta noastră. Din acest punct de vedere, meteoritul DA-14 este cel care se apropie cel mai mult de Pamânt din istoria modernă oficială a observațiilor astronomice. DA-14 masoară 45 de metri în diametru, iar impactul lui cu planeta noastră ar produce un efect devastator, dar totuși nu cataclismic, în sensul ca el ar fi echivalent cu explozia simultană a mai multe sute de bombe atomice, dar nu ar duce totuși la exterminarea vieții pe pământ, ci ar avea doar un efect local, pe o regiune relativ mică a planetei.
Savanții ne asigură însă că meteoritul nu va lovi Pământul. „Impactul nu este posibil”, afirmă Don Yeomans, manager al Biroului de cercetare a obiectelor din apropierea Pământului, din cadrul prestigiosului Jet Propulsion Laboratory din SUA. Prin urmare, savanții nu leagă acest asteroid (2012 DA-14) de asteoroidul care s-a prăbușit azi în Rusia. Cu toate acestea, coincidența este prea mare, deoarece trecerea asteroidului DA-14 pe langă planeta noastră se va petrece în decursul următoarelor 20-30 de ore. Poate că NASA și comunitatea științifică, dupa „bunul” lor obicei, „au uitat” să furnizeze populației anumite date suplimentare în legatură cu particularitățile acestui asteroid...
comments powered by Disqus