Cosul meu
Cosul este gol!

Lumea stiintifica in mare alerta pentru anul 2013

10-01-2013
Savanţii din cadrul institutului NOAA (Naţional Oceanic and Atmospheric Administration) sunt deja în alertă deoarece Soarele va intra într-o perioadă de maximă activitate în următoarele 14 luni. În acest interval de timp oamenii de ştiinţă estimează că omenirea s-ar putea confrunta cu situaţii extreme, în care influenţa electromagnetică a Soarelui, erupţiile solare foarte violente şi vânturile solare ar putea crea probleme uriaşe pentru bunul mers al vieţii, afectând sistemele de control şi de comunicaţie, precum şi mare parte a tehnologiei care se bazează pe electricitate.


Un maxim al activităţii solare este obişnuit în cadrul ciclurilor solare de 11 ani, însă ceea ce se prevede în mod special pentru acest ciclu pare să fie mult mai puternic, având în vedere observaţiile şi fenomenele înregistrate până în acest moment. Unul dintre cele mai cunoscute exemple al unei furtuni solare extrem de puternice a fost cel din anul 1859, cunoscut şi sub numele de „evenimentul Carrington”. În acel an, explozia solară a lovit Pământul cu o asemenea intensitate, încât aurora boreală a putut fi văzută chiar şi de la Roma, care este situată la paralela de la 42 de grade faţă de Ecuator.
În conformitate cu simulările efectuate de savanţi, dacă o explozie solară foarte puternică loveşte Pământul într-o perioadă de maximă activitate solară, aceasta ar conduce la întreruperea alimentării cu electricitate a oraşelor, suspendarea traficului aerian, precum şi la dezafectarea aparaturii militare şi a sateliţilor de pe orbita Pământului.
Tom Bogdan, care este directorul NOAA, afirmă: „Acum ştim cât de puternice şi periculoase pot fi exploziile solare, atunci când ele sunt îndreptate spre planeta noastră. Ceea ce se petrece la suprafaţa Soarelui poate lesne conduce la adevărate dezastre pe pământ. De aceea suntem într-o alertă maximă pentru a anticipa o astfel de manifestare, reducând pe cât posibil urmările ei dezastruoase.”
Un studiu care a fost efectuat în 2008 a estimat că efectele negative provocate de o astfel de explozie solară foarte puternică s-ar ridica la pagube de 1-2 trilioane de dolari; prin comparaţie, pagubele înregistrate în urma uraganului Katrina, considerate cele mai mari din istorie până în prezent, s-au ridicat la aproximativ 125 de miliarde de dolari, deci de aproximativ zece ori mai mici. Această sumă uriaşă se datorează mai ales faptului că civilizaţia noastră actuală este fundamentată în special pe tehnologia electrică şi pe utilizarea sateliţilor. În această direcţie, doctorul Michio Kaku, membru al Societăţii Americane de Fizică, a spus: „Exploziile solare sunt precum gloanţele trase în spaţiu; până acum am reuşit, cumva, să le evităm.” În conformitate cu afirmaţiile fizicianului John Millis, repararea pagubelor provocate de o astfel de explozie solară masivă ar putea dura câteva luni în şir.


comments powered by Disqus