Cosul meu
Cosul este gol!

O “masina a timpului” din Iran poate “profeti” pretul petrolului si razboaiele

26-11-2013
Un inventator iranian, Ali Razeghi, în vârstă de 27 de ani, pretinde că a creat o „maşină a timpului” care poate face „predicţii” asupra viitorului unei persoane. El spune că dispozitivul nu este scump, dar că nu l-a construit încă în întregime deoarece chinezii vor să-i fure ideea. Razeghi a predat planurile invenţiei sale la Centrul Strategic al Invenţiilor din Teheran, pentru a fi înregistrate.Dispozitivul este numit „Maşina Aryayek de călătorit în timp”, relatează agenţia de ştiri Fars. Inventatorul relatează că a lucrat timp de 10 ani la acest proiect. Dispozitivul este de mărimea unui computer obişnuit (desktop) şi poate prezice viitorul oricărei persoane pentru un interval de 5-8 ani din momentul în care este activată „maşina”, cu o precizie de 98%.

Razeghi mai are la activ alte 179 de invenţii; el vizează aplicaţii atât militare, cât şi civile pentru această „maşină a timpului”. „Orice guvern care poate „vedea” cinci ani în viitorul său se va grăbi să-şi ia toate măsurile de prevedere pentru a face faţă eventualelor destabilizări majore la nivelul ţării sau al planetei. Ne gândim să comercializăm această invenţie atât pentru guverne, cât şi pentru persoanele civile.”

Desigur, Razeghi pare întrucâtva naiv afirmând aceasta, dar el nu este totuşi un escroc, deoarece a lucrat pentru guvernul iranian şi este un tânăr extraordinar de talentat în ştiinţe. El afirmă că a reuşit să-i învingă pe „competitorii” săi care au lucrat pentru a construi un dispozitiv cu aceeaşi funcţie: „Americanii încearcă să realizeze acest dispozitiv cheltuind milioane de dolari, în vreme ce eu am reuşit deja doar cu o fracţiune din aceste costuri.”

Razeghi adaugă însă că este îngrijorat în ceea ce priveşte spionajul industrial, întrucât alte state sunt foarte nerăbdătoare să-i fure proiectul: „Motivul pentru care încă nu lansăm prototipul aparatului în această fază este că chinezii vor fura imediat ideea şi vor reproduce dispozitivul în milioane de exemplare.”

Această ştire a bulversat repede media occidentală, răspândindu-se cu rapiditate, ceea ce a făcut ca link-ul corespunzător de pe site-ul agenţiei Fars să fie blocat; el nu mai este accesibil acum.

Prezicerea viitorului, chiar şi în linii mari, este o sarcină foarte dificilă. De obicei aceasta implică crearea unui model foarte complex pe computer, care să ia în considerare numeroşi factori, solicitând de asemenea o putere de calcul enormă. Prezicerea exactă a unui eveniment viitor este însă virtual imposibil la nivelul actual al tehnologiei pe Pământ. Cine ştie însă ce idei geniale a avut Razeghi, care i-au permis construcţia unui astfel de dispozitiv...


comments powered by Disqus