Cosul meu
Cosul este gol!

O scurgere surprinzatoare de informatii reveleaza existenta unei camere ascunse in mormantul lui Tutankhamon

Autor: Resonance 21-03-2016
Camera principala din interiorul mormântului lui Tutankhamon

De curând, ministrul egiptean al Turismului, Hisham Zaazou, a efectuat o vizită în Spania, ocazie cu care el a făcut în mod neaşteptat declaraţii uimitoare despre mormântul lui Tutankhamon. Zaazou a spus că în prezent sunt demarate investigaţii foarte importante în legătură cu o cameră secretă care a fost descoperită în acest mormânt; surprinzător a fost faptul că ministrul egiptean a făcut aceste dezvăluiri înaintea anunţului oficial al guvernului egiptean, care va avea loc în luna aprilie a acestui an.
http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/spanish-leak-reveals-hidden-chamber-tutankhamun-tomb-full-treasures-005399

Mai mult decât atât, Hisham Zaazou a afirmat că acea cameră secretă ar conţine bogăţii fabuloase şi, din punct de vedere arheologic, ea va constitui „big-bang-ul” secolului 21.

Ziarul naţional ABC din Spania îl citează pe Zaazou: „Nu ştim dacă în această cameră secretă vom descoperi mumia lui Nefertiti sau a altei femei, dar camera este plină de comori. (...) În orice caz, va fi ca un Big-Bang, va fi descoperirea secolului 21.”

http://www-new.abc.es/cultura/arte/abci-no-sabemos-si-camara-mortuoria-nefertiti-o-otra-mujer-pero-esta-llena-tesoros-201602210221_noticia.html


Pe 4 noiembrie 2015, Ministerul Antichităţilor din Egipt a aprobat realizarea unor studii şi cercetări cu înaltă tehnologie în interiorul mormântului lui Tutankhamon, vechi de 3300 de ani, după ce scanările cu infraroşii ale zidurilor acestuia au detectat o zonă cu căldura mai mare, ceea ce înseamnă existenţa cel puțin a unei camere ascunse.

Scanările trebuiau să testeze o teorie a arheologului britanic Nicholas Reeves, cum că mormântul lui Tutankhamon ar conţine două camere secrete şi că una dintre ele ar fi locul în care a fost înmormântată regina Nefertiti.

Regina Nefertiti

Bustul lui Nefertiti este expus la Muzeul Național din Berlin (http://www.egyptian-museum-berlin.com/c53.php), regina fiind unul dintre personajele principale și foarte misterioase care au fost implicate în agitata perioadă a domniei marelui faraon Akhenaton.

În conformitate cu declaraţiile Ministerului egiptean al Antichităților, scanările au arătat în proporţie de 90% probabilitatea ca dincolo de zidurile încăperii principale a mormântului să existe şi alte camere.

Arheologul Nicholas Reeves a presupus existenţa camerelor ascunse după ce a examinat cu atenţie scanările lucrărilor artistice de pe zidurile mormântului, prezentate de Factum Arte (
http://www.factum-arte.com/pag/21/The-Facsimile-of-Tutankhamun-apos-s-tomb).


El a remarcat anumite fisuri care, în opinia sa, ar indica prezenţa a două camere ascunse în partea de nord şi în cea de vest a mormântului.


Reeves afirmă că mormântul lui Tutankhamon era neterminat atunci când acesta a murit în mod neaşteptat, la vârsta de 19 ani, în 1323 î.Hr.
Tutankhamon este poate cel mai „celebru” faraon al Egiptului Antic, care e menționat în prezent, odată cu descoperirea mormântului său de către arheologul Howard Carter în luna noiembrie din anul 1922.


În ciuda frumuseții măștii lui mortuare din aur masiv și a importanței rangului său (el a făcut parte din puternica dinastie a 18-a a Egiptului Antic), cercetările actuale au stabilit că adolescentul se confrunta de fapt cu serioase probleme de ordin fiziologic.

El avea şoldurile disproporţionat de mari, iar piciorul stâng era anchilozat într-o poziţie nefirească, având laba întoarsă spre interior; în plus, suferea de supraocluzie verticală, ceea ce înseamnă că dinţii frontali superiori ieșeau cu mult în faţa celor inferiori.

O echipă de savanţi a analizat mai mult de 2000 de tomografii computerizate ale mumiei „adolescentului-faraon” pentru a construi astfel un model 3D digital a trupului său. Comparând scanările tomografice cu analiza genetică a familiei sale regale, savanţii au concluzionat că părinţii lui Tutankhamon au fost frate şi soră şi din această cauză el suferea de anumite probleme genetice, fiind o fiinţă handicapată din punct de vedere fizic.


Cercetarea a repus pe tapet un subiect fierbinte: cum a murit de fapt Tutankhamon? Una dintre ipoteze este că el a pierit în timp ce se afla în carul său de luptă. Totuşi, având în vedere debilitatea fizică a faraonului, este impropriu să ne gândim ca el ar fi putut rămâne într-un car de luptă, atâta vreme cât nu putea să-l conducă. Albert Zink – directorul Institute of Mummies and Icemen din Italia – a spus însă că este nevoie de un studiu suplimentar pentru a ne convinge mai bine de starea sănătăţii faraonului în timpul vieţii sale, care mai suferea și de malarie. Unul dintre membrii echipei de cercetare, Ashraf Selim, radiologist la Universitatea din Cairo, a afirmat de asemenea că scanările pun în evidenţă aspecte care arată că în timpul adolescenței Tutankhamon ar fi suferit de „boala lui Kohler” sau aşa-numita „moarte a oaselor”, asociată cu dureri fizice teribile.

Rezultatele expuse de echipa de cercetători nu au constituit totuşi o surpriză pentru egiptologi sau pentru cei care erau deja familiarizaţi cu viaţa faraonului; astfel, în mormântul său au fost găsite aproximativ 130 de bastoane, semn al modului în care el îşi asigurase mobilitatea în timpul vieţii, iar supraocluzia verticală era deja cunoscută ca fiind o caracteristică a linealogiei familiei sale, cea a Tuthmes-ilor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eighteenth_Dynasty_of_Egypt

Întrucât Tutankhamon a fost ultimul copil de parte bărbătească ce a fost născut în această linealogie, odată cu moartea sa cea de a 18-a dinastie faraonică din Egiptul Antic a luat sfârşit.

În consecinţă, Tutankhamon trebuie să fi fost înmormântat în grabă în mormântul reginei Nefertiti, care – deşi nu îi era mamă – a fost soţia tatălui său, marele faraon Akhenaton.

Faraonul Akhenaton (Amenhotep IV)
(1353 - 1336 î.Hr.)

Nicholas Reeves crede că, dată fiind acea situaţie, mormântul reginei a fost împărţit, astfel încât în el să aibă loc şi mumia faraonului decedat, prilej cu care au fost probabil preluate şi unele dintre obiectele ce fuseseră deja depuse în mormântul reginei.

Totuşi, directorul Ministerului de Antichităţi, Mamdouh Eldamaty, nu împărtăşeşte aceeaşi opinie. Agenţia France Press prezintă opinia acestuia, conform căreia, dacă în mormântul lui Tutankhamon se află mumia unei femei, atunci aceasta trebuie să fie ori cea a mamei lui, Kiya (una dintre soţiile tatălui său, faraonul Akhenaton), ori cea a lui Ankhesenamun (sora lui), dar în niciun caz mumia lui Nefertiti.

Kiya, una dintre soțiile lui Akhenaton și, cel mai probabil,
mama lui Tutankhmon

În timpul vizitei sale în Spania, ministrul Zaazou a spus de asemenea că există şi teoria că acea cameră ascunsă ar putea fi complet goală. Totuşi, el a precizat că acum se ştie că această teorie e falsă: „Nu e deloc goală. Este plină cu comori. Va fi un moment istoric.” a spus el.

De altfel, Mamdouh Eldamaty a afirmat că scanările au arătat deja semne de „materiale metalice și organice” în camerele ascunse (
http://www.theguardian.com/world/2016/mar/17/hidden-rooms-tutankhamun-tomb-new-treasures-queen-nefertiti). „Această acțiune va fi ca și cum am descoperi a doua oară mormântul lui Tutankhamon. Ar putea fi descoperirea secolului. Ea este foarte importantă pentru istoria Egiptului și totodată pentru intreaga lume.” a spus Eldamaty. În luna noiembrie a anului trecut, atunci cand radarele au arătat pentru prima dată dovezi ale unor posibile camere ascunse, Mamdouh Eldamaty a înclinat spre un procent de 67% în ceea ce privește succesul acțiunii, însă după ultimele dovezi obținute în urma analizei minuțioase a acelor scanări, el a devenit aproape sigur de acest fapt.

Într-adevăr, așa după cum relatează Ruth Michaelson si Peter Walker in ziarul The Guardian, imaginile oarecum neclare și colorate obținute în urma scanării (
http://cdni.wired.co.uk/1240x826/a_c/10572205_471933706345112_8183897893656343149_o.jpg) de către specialistul japonez Hirokatsu Watanabe au revelat anomalii între pereții mormântului, care par să indice o ușă secretă și două camere în spatele pereților. Situația este oarecum delicată, pentru că nimeni nu vrea să riște să distrugă pereții acestui mormânt ce reprezintă prin el însuși o adevărată comoară istorică, înainte de a avea certitudinea că în spatele lor se află cu adevărat ceva important. Tocmai de aceea, o echipă de experți va examina încă o dată scanările respective, pentru a stabili cu exactitate dimensiunile camerelor, precum și grosimea zidurilor care nu se văd.

Ziarul egiptean Nile Magazin s-a întrebat de ce ministrul Hisham Zaazou a renunţat la protocolul uzual şi a revelat o ştire de asemenea importanţă înainte de anunţul de presă oficial.

http://www.nilemagazine.com.au/2016-january/2016/2/22/tantalising-news-about-the-secret-chamber-in-tutankhamuns-tomb

În mod normal, anunţul ar fi trebuit să vină din partea Ministerului de Antichităţi, fiind programat pentru luna aprilie. Autorul articolului presupune că aici ar putea fi vorba şi despre dorinţa Ministerului de Turism să atragă mai mulţi turişti în această perioadă. El adaugă: „Este totuşi curios că în această perioadă Nicholas Reeves se află la Luxor. Din fericire, nu trebuie să aşteptăm prea mult până ce lucrurile se vor lămuri, căci luna aprilie este foarte aproape.
comments powered by Disqus