Cosul meu
Cosul este gol!

O universitate din America utilizeaza tehnologia Tesla pentru a alimenta fara fir autobuzele electrice

18-01-2013
Universitatea de Stat din Utah (SUA) a prezentat pe 15 noiembrie 2012 prototipul autobuzului electric ce este alimentat fără fir. Succesul cercetătorilor din cadrul universităţii vine la doar 16 luni după prima demonstraţie pe care ei au făcut-o, în luna iulie 2011, când au reuşit transferul fără fir a 90% din energia electrică de 5kW la o distanţă de 25 de centimetri. În prezent, autobuzul electric (adaptat modelului Aggie) circula deja pe străzi, întocmai precum un autobuz obişnuit.
Demonstraţia celor de la Universitatea din Utah a arătat încă o dată (dacă mai era nevoie...) ceea ce Nicola Tesla, de fapt chiar inventatorul genial al acestei tehnologii, demonstrase cu 100 de ani înainte şi anume: că energia electrică poate fi transmisă la distanţă fără fir.
Autobuzul electric ce funcţionează cu tehnologia alimentării fără fir combina câteva performante notabile: puterea instalată este de 25 kW, iar randamentul depăşeşte 90%. Această tehnologie previne nu numai uzura timpurie a pieselor în mişcare (valabilă în abordarea tehnologică de până acum), dar de asemenea ea face inutilă prezenta bateriilor grele şi foarte scumpe, care trebuiau să asigure alimentarea cu curent electric a motorului.
Dezvoltarea ulterioară a cercetărilor are în vedere proiectarea unui autobuz de peste 10 metri lungime, la o putere instalată de 50 kW.
comments powered by Disqus