Cosul meu
Cosul este gol!

Plaga unui nor imens de 30 de milioane de lacuste a lovit Egiptul

07-03-2013
Ultimul an a fost marcat de multiple evenimente de natură apocaliptică, cu rezonanţe biblice. Invazia unui nor de 30 de milioane de lăcuste în Egipt, cu puţin înainte de Paştele Evreiesc tinde să pună capac acestor fenomene din ce în ce mai îngrijorătoare care se petrec pe planeta noastră.


Eternii „experţi” ne asigură însă că nu sunt motive de îngrijorare: invazia lăcustelor are loc în fiecare an, iar fenomenul ca atare se încadrează în modelul de migraţie al lăcustelor, deşi de această dată numărul lor a fost foarte mare. Aceasta nu înseamnă însă că egiptenii nu privesc cu teamă la norii întunecaţi ai milioanelor de insecte care se pot repezi în orice clipă pentru a devora lanurile de cereale, lăsând ţara pradă unei crunte foamete, întocmai ca în cazul episodului descris în biblie.


Astfel de invazii sunt impredictibile. De pildă, oficialii guvernului nu s-au aşteptat ca lăcustele să sosească înainte de ziua de duminică (3 martie 2013), dată la care norul de lăcuste a invadat brusc capitala ţării (Cairo). Aceiaşi guvernanţi au negat mai apoi zvonurile cum că lăcustele ar fi devastat recoltele ţării şi că Ministerul Agriculturii ar fi dat ordin pentru distrugerea a 11 000 de hectare de recolte, în încercarea de a mai salva ceva din calea lăcustelor, care astfel ar fi abandonat zona. Atunci când sunt înfometate, o tonă de lăcuste poate mânca într-o singură zi cât mănâncă 2500 de oameni. Egiptenii cunosc şi ei acest lucru, dar în timpurile moderne interesele politice şi cele aşa-zis „geo-strategice” se îmbină cu adevărul faptic, iar ceea ce rezultă este de multe ori ceva penibil pentru clasa conducătoare, dar cu efecte neplăcute asupra populaţiei nevinovate.

comments powered by Disqus