Cosul meu
Cosul este gol!

Radu Cinamar, volumul 5 din serie – ultimul fragment înainte de publicarea cartii

Autor: Autor 04-04-2017

„Am profitat de oportunitatea care mi se oferea şi am întrebat:

- Voi aţi progresat aici singuri, într-un sistem închis, în ultimii 2000 de ani?

- Nu este un sistem închis, mi-a replicat femeia. Există legături, conexiuni, atât la suprafaţa, cât şi în interiorul Pământului. Nu suntem singurii de aici. Dar avem şi avantajul unor materiale speciale, care nu pot fi găsite la suprafaţă şi nici extrase din minele voastre. Apoi, este o cunoaştere specială, transmisă de foarte demult.

- Dryn mi-a spus că sunteţi urmaşi ai dacilor.

Ea a încuviințat cu un gest nobil și hotărât.

- Suntem descendenţii lor direcţi, dar pe o spirală evoluată. Totul e ca o copie în oglindă. La fel ca şi oraşul nostru: voi aveţi Tomisul de la suprafaţă şi marea voastră, noi avem Tomassis aici, jos, şi marea noastră. Spiritul străbunilor şi al Imperiului s-a păstrat.

Nu eram sigur la ce Imperiu se referea, dar bănuiam că era vorba despre cel tracic din timpul lui Burebista, nu despre cel roman, pentru că atunci n-ar fi avut sens ceea ce a spus. Dar, ca să fiu sigur, am întrebat.

- Este Imperiul cel vechi, iar noi avem totul documentat: tăbliţe, foi de metal şi alte obiecte, chiar de atunci şi încă de dinainte. Iar apoi, minuţios, avem de asemenea dovezi cu ceea ce a urmat. Totul este documentat şi arhivat. Avem o întreaga istorie de mii de ani. Noi nu am făcut decât să continuăm existenţa poporului, dar în acest loc, în interiorul planetei. Organizarea noastră este însă aceeaşi ca în vremurile de demult.

- La ce organizare te referi?

- La sistemul de conducere, la felul în care se iau deciziile. Avem o ierarhie, dar conceptul este acelaşi ca cel al străbunilor. Este fără greş.

Nu puteam să o contrazic, din moment ce aveam dovada chiar în faţa ochilor: un oraş mare în interiorul planetei, care era perfect funcţional, avansat tehnologic, în care domnea pacea şi liniştea, care emana bun simţ şi înţelepciune. Locuitorii lui erau frumoşi, calmi, relaxaţi, inteligenţi. Era imposibil să nu compar ceea ce vedeam cu realitatea tristă a zilelor noastre, cu societatea așa-zis „avansată” ideologic în care trăim şi cu „democraţia” prostească a sistemului politic existent, atât de complicat, inutil şi creator de nesfârşite conflicte şi probleme. Dacă un astfel de sistem politic şi de guvernare, cu sutele de legi ce îl cuprind, ar fi fost cu adevărat valoros şi eficient, atunci cum se explică zbaterea continuă a societăţii actuale în nemulţumire, în tot felul de probleme şi scurtcircuite ale lanţului decizional, care abundă peste tot în lume? Iar dacă vezi că ceva şchioapătă în mod evident, nu ar fi normal să vrei să-l modifici? Din nefericire, lanţul dependențelor şi obligaţiilor interstatale, în special de natură economică şi financiară este atât de dur şi de manipulator, încât devine foarte greu să poţi să faci o astfel de schimbare majoră, chiar şi atunci când ea apare ca fiind perfect raţională şi de bun simţ.

Femeia mi-a explicat că sistemul lor de conducere se bazează pe „principiul înţelepciunii”: cel care este cel mai înţelept, conduce oraşul. Am întrebat despre modalitatea în care locuitorii îşi dau seama că cineva anume este cel mai înţelept. Ea mi-a spus că, în general vorbind, acesta face parte din aşa-numitul „grup al înţelepţilor”, care de obicei sunt cei în vârstă. Este acel „sfat al bătrânilor”, cunoscut din vechime în tradiţia noastră, dar și în altele, iar ei se pare că au menţinut strict această tradiţie, cu rezultate remarcabile. Mi-a explicat mai apoi că, după Înţelept vin Administratorii, un fel de miniştri în sistemul nostru de organizare. Fiecare dintre aceştia are în subordine câte o regiune, însă prin aceasta nu se înţelegea o regiune spaţială, ci un domeniu de activitate: unul se ocupă de construcţii, altul de ştiinţă, altul de cercetare şi aşa mai departe. Sistemul este gândit şi aplicat astfel încât fiecare dintre aceşti Administratori îşi iau oameni în subordine, în funcţie de ceea ce au nevoie să realizeze.

- Avem, bineînţeles, şi un sistem de apărare, care este foarte eficient, mi-a mai spus femeia. Există o Gardă Specială şi un Grup de Analiză. Cei din Gardă sunt luptătorii, care sunt bine antrenaţi şi au la dispoziţie o tehnologie avansată. Cei din Grup sunt, prin comparație, analiştii din lumea voastră. Ei monitorizează sistemele de comunicare cu suprafaţa, căile de acces, blocajul acestora pe care noi l-am instituit cu mult timp în urmă, eventualele intruziuni sau planuri de atac din partea liderilor voştri. Din fericire, foarte puţini ştiu sau cred în existenţa noastră aici, iar asta este mai ales datorită handicapului major pe care îl aveţi în ceea ce priveşte ştiinţa. Oamenii voştri de ştiinţă nu înţeleg realitatea aşa cum trebuie.”

comments powered by Disqus