Cosul meu
Cosul este gol!

Sistemul bancar European este in pragul colapsului

23-03-2013
Acum două zile informaţiile care zburau cu viteza gândului prin toate agenţiile de ştiri internaţionale răspândeau zvonul că băncile cipriote vor continua să fie închise până cel mai devreme marţi, prelungindu-şi astfel vacanţa bancară determinată de lipsa sumelor cash pentru a-şi susţine activitatea. Până acum zvonurile s-au adeverit şi se vorbeşte că este posibil chiar ca sistemul bancar cipriot să intre în faliment declarat, mai ales după refuzul Moscovei de a ajuta această ţară să iasă din marasmul economic în care se află.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a ameninţat că va tăia subvenţiile în lichidităţi pentru ajutor economic, dacă Ciprul nu va onora cererea UE în ceea ce priveşte noua legislaţie care se doreşte a fi impusă băncilor: acestea trebuie să „taxeze” toţi investitorii care au conturi în băncile cipriote cu până la 9,9% din valoarea depozitelor lor. Acest veritabil şi direct furt public a fost însă respins de Parlamentul cipriot în şedinţa de marţi.
Propunerea Băncii Centrale Europene a inflamat foarte mult spiritele bancherilor din Cipru şi a declanşat un şir de proteste vehemente şi din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, întrucât în Cipru se află foarte mulţi deponenţi ruşi, care în acest fel ar pierde imediat 10% din sumele depuse. Cipru este de 1000 de ani banca principală de comerţ în regiune, însă impasul major în care se află țara în acest moment atrage atenţia întregii lumi, deoarece Ciprul este un punct nodal de comerţ şi tranzacţionare a mărfurilor, astfel încât multe companii de transport naval şi terestru îşi ţin depozitele băneşti în băncile cipriote. Or, acestea sunt închise în prezent şi există chiar posibilitatea să falimenteze în zilele următoare.
În unul dintre articolele noastre anterioare am prezentat o sinteză a unuia dintre interviurile pe care politicianul britanic Michael Farage l-a oferit unui ziar, în legătură cu problema UE. Michael Farage este liderul Partidului Independenţei în Marea Britanie, iar din 1999 el este membru al Parlamentului European pentru Anglia de Sud-Est. El este cunoscut pentru poziţia lui adeseori vehementa împotriva sistemului şi legilor din UE.


În prima sa apariţie TV după ce a fost anunţată criza cipriota şi impunerea taxei obligatorii, Farage a afirmat că în toţi anii pe care i-a petrecut în Parlamentul European şi cu toată experienţa pe care el o are în această structură europeană, nu s-a gândit totuşi niciodată că liderii ei vor recurge la furtul efectiv din depunerile oamenilor de rând. El a pus, de fapt, degetul pe rană, precizând faptul că Uniunea Europeană nu-şi poate permite să piardă niciuna dintre ţări, indiferent cât de mică ar fi aceasta, pentru că odată ce ruptura s-ar produce, întregul castel din cărţi de joc, care este fragila Uniune Europeană, s-ar prăbuşi în mod iremediabil. Problemele foarte mari din Cipru sunt urmărite cu vădită îngrijorare şi de italieni, şi de spanioli, adică de două dintre ţările mari ale UE care se confruntă de asemenea cu probleme majore de natură bancară şi economică. Locuitorii acestora se simt, cum este şi firesc, foarte îngrijoraţi văzând blocajul bancar instituit în Cipru, deoarece ei se gândesc că dacă acest lucru se petrece acolo, nu există nicio garanţie că nu ar putea urma şi în ţările lor, care de asemenea se confruntă cu mari dificultăţi.
Michael Farage îndeamnă astfel oamenii să nu investească în zona Euro, deoarece aceasta este falimentară şi, în plus, ea este condusă de lideri care nu respectă nici cele mai elementare principii ale democraţiei, deşi le clamează ca fiind baza construcţiei acestui colos din carton, care este Uniunea Europeană.
Evenimentele din Cipru din ultima săptămână ar putea fi, aşadar, semnătură în alb pentru colapsul inevitabil al zonei, anunţat încă de acum un an în urmă.
comments powered by Disqus