Cosul meu
Cosul este gol!

Soarece clonat dintr-o picatură de sange

03-08-2013
O echipă de oameni de ştiinţă japonezi, de la Universitatea Riken BioResource Center, a folosit câteva picături de sânge preluate din coada unui şoarece donator şi a realizat o clonă a acestuia. Experimentul, împreună cu datele informative ale studiului au fost publicate în revista Biology of Reproduction.Procesul – cunoscut ca transferul nuclear al celulelor somatice – a implicat transferul nucleului dintr-o celulă matură a organismului (cum ar fi celulele din sânge sau din piele) într-un ou nefertilizat, din care s-a îndepărtat nucleul. Succesul pe care oamenii de ştiinţă japonezi l-au obţinut cu acest procedeu, i-a făcut să afirme că „aceste celule pot fi folosite pentru a realiza clonarea imediat după recoltare şi astfel animalele donatoare nu mai trebuie eutanasiate.”

Femela şoarece a purtat o sarcină normală şi, la timpul cuvenit, a dat naştere unui şoarece normal, care era de fapt clona şoarecelui donator.

Şoarecii au fost clonaţi în ultimii ani utilizând pentru aceasta mai multe surse, incluzând celulele albe, cele din măduva spinării sau cele din ficat. De curând, cercetătorii de la un alt institut japonez au obţinut nu mai puţin de 600 de „copii identice” după acelaşi şoarece, ca rezultat a 25 de clonări succesive.

În prezent, cercetările se îndreaptă către studierea posibilităţii ca reproducerea sub forma clonelor să aibă ca sursă chiar celulele de sânge din organism.comments powered by Disqus