Cosul meu
Cosul este gol!

Structuri misterioase pe suprafata cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko

Autor: Resonance 24-03-2016

În toamna lui 2014 cometa 67P/C-G a suscitat un interes deosebit datorită asolizării pe suprafaţa ei a unui mic modul (Philae), în scopul oficial declarat de a analiza cometa din punct de vedere geologic şi structural (compoziţie minerală etc). Sonda a fost lansată în 2004 şi face parte din misiunea Rosetta, finanţată de Agenţia Spaţială Europeană.

„Întâlnirea” dintre sonda spaţială Rosetta şi cometa 67P a fost calculată pentru luna septembrie 2014, iar două luni mai târziu, pe 12 noiembrie 2014, modulul Philae a devenit prima sondă spaţială pământească ce a poposit pe nucleul unei comete.


Călătoria spaţială a sondei a durat 10 ani şi ea a fost calculată astfel încât să se profite de zona de periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare) a traiectoriei cometei, care a trecut prin acest punct la 13 august 2015 şi se îndreaptă acum spre Centura Kuiper din afara sistemului nostru solar, de unde ea provine. Imaginea de mai jos a fost luată de sonda Rosetta pe 7 iulie 2015, cu o lună înainte de periheliul cometei.


Cometă are doi „lobi” şi s-a format prin ciocnirea relativ uşoară şi fuziunea a două obiecte cosmice mai mici. După cum se poate vedea în fotografie, puntea de legătură între ele este mai subţire şi puţin alungită.

Cometa măsoară între 3,5 şi 4,1 km relativ la punctele ei extreme. Comparativ cu o metropolă actuală, mărimea ei este ca în fotografia de mai jos.


Rămân însă nişte semne de întrebare referitoare la „graba” cu care Agenţia Spaţială Europeană a lansat această misiune. Unele grupuri de internauţi presupun că ar exista de fapt o agendă ascunsă în spatele acestei neaşteptate survolări a cometei şi chiar asolizări pe suprafaţa ei. La urma urmelor, au mai fost şi sunt multe alte obiecte cosmice care trec prin preajma Pământului, inclusiv comete, chiar mult mai apropiate decât cometa 67P. Niciunul dintre ele nu pare să fi suscitat acest interes aparte, care a fost arătat cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko. Aşadar, pentru ce a cheltuit de fapt Agenţia Spaţială Europeană 1,35 miliarde de dolari, care au fost repartizaţi misiunii Rosetta?

Chiar de la primele imagini transmise de Philae au apărut anumite „anomalii” care au fost explicate de cercetători în „spiritul ştiinţei moderne”, ca fiind umbre, roci sau forme contorsionate de relief. Totuşi, aceste explicaţii au şi ele o limită: nu pot nega unele structuri bizare, ca cea surprinsă în fotografia de mai jos.


Ceea ce vedem aici seamănă cu un monolit ce lasă o umbră clară pe suprafaţa cometei, într-o zonă destul de luminoasă şi „nivelată”.
Putem de asemenea menţiona o altă structură, precum un turn ridicându-se din peisajul stâncos al cometei:


În conglomeratul de date şi informaţii video (care nu au apucat să fie cenzurate în totalitate) a mai fost surprins şi un obiect zburător neidentificat, ce planează la punct fix deasupra suprafeţei cometei:


OZN-ul este obiectul alb de forma rotundă din centrul imaginii, care de asemenea lasă umbră pe suprafaţa cometei. Mai jos este prezentat un detaliu mărit:


De un an de zile însă lucrurile par că au intrat într-un fel de silenzio stampa; Agenţia Spaţială nu a mai furnizat şi alte fotografii sau informaţii despre misiunea Rosetta.

Totuşi, o privire mai atentă a unor internauţi, folosind materialul video informativ care deja există, a scos la iveală unele aspecte foarte interesante dintr-o altă zonă a suprafeţei cometei 67P.Dacă se măreşte lobul din stânga se obţine o imagine mai clară, ce seamănă cu o structură sprijinită de doi piloni.

Detaliul se poate vedea mai bine aici:


Cei doi „piloni” sunt evidenţiaţi în fotografia de mai jos prin cele două dungi albe:


Ceea ce se observă nu prea seamănă cu o aberaţie a luminii ori a umbrelor, ci mai degrabă cu faptul că „pilonii” sunt obiecte de sine stătătoare, în care lumina loveşte şi apoi lasă umbre. Dacă se are în vedere structura în ansamblu, ea seamănă cu nişte ruine, posibil de la unele baze extraterestre ce au fost demult părăsite sau care reprezintă pur şi simplu centre de observare şi colectare automatizată de date despre o anumită regiune a galaxiei.

În orice caz, la fel ca şi pe Luna, pe planeta Marte sau pe planetoidul Ceres, pe cometa 67P au fost identificate mai multe obiecte sau structuri care cu greu pot fi explicate ca fiind „naturale”. La aceasta se adaugă „semnătura” magnetică foarte specială a acestui obiect cosmic (cometa 67P), care a uimit lumea ştiinţifică.

De asemenea, o altă structură ce a fost găsită se află în această zonă a cometei:


Aici se poate observa o structură rectangulară, a cărei formă pare să fie destul de bine definită ca să fie vorba despre o simplă „potrivire” a rocilor:Şi această structură ciudată, precum cea care includea cei doi „piloni”, poate fi privită ca fiind nişte ruine, ceva părăsit. În orice caz, este o posibilitate...
comments powered by Disqus