Cosul meu
Cosul este gol!

Un fragment cantarind o jumatate de tona din meteoritul care a cazut in apropierea orasului Celiabinsk (Rusia) a fost scos la suprafata de pe fundul unui lac

06-11-2013


Cel mai mare fragment din „meteoritul Celiabinsk” din Rusia a fost scos de pe fundul lacului Chebarkul din Munţii Urali, în care s-a prăbuşit. El cântăreşte 570 kg, fiind cea mai mare parte dintr-un meteorit care a fost descoperit până acum în istoria omenirii. Având în vedere că greutatea totală a meteoritului care a brăzdat cerul de deasupra Celiabinsk-ului pe 15 februarie, 2013 a fost de aproximativ 11 000 de tone, fragmentul recuperat este relativ mic.
Mai mult decât atât, acesta s-a spart în trei părţi atunci când savanţii au vrut să-l cântărească. Serghei Zamozdra, profesor la Universitatea de Stat din Celiabinsk a afirmat că este important de stabilit greutatea fragmentului de meteorit, deoarece ea va oferi indicaţii importante cercetătorilor despre carcateristicile întregului meteorit care s-a prăbuşit în zona respectivă.
Fragmentul de meteorit a fost dus la Muzeul Regional de Istorie din Celiabinsk. Pentru început, planul oamenilor de ştiinţă este acela de a lua un eşantion din acesta, pentru a-l supune studiului pe bază de raze X, astfel încât să se stabilească cu precizie din ce elemente este alcătuit.
Câteva încercări anterioare de recuperare a fragmentului de meteorit au dat greş, datorită faptului că acesta era acoperit cu un strat gros de mâl de fundul lacului. Estimările iniţiale despre grosimea stratului de mâl ce acoperea fragmentul de meteorit au fost prea optimiste: scafandrilor le-au fost necesare nu mai puţin de 10 zile pentru a îndepărta tot mâlul ce acoperea roca meteoritului. În plus, ei au trebuit să muncească în condiţii de vizibilitate zero, datorită apelor extrem de tulburi ale lacului. Mai apoi, vremea rea şi apa agitată au întârziat de asemenea aducerea fragmentului de meteorit la suprafaţă.Pe fundul lacului au fost astfel descoperite şi decopertate mai multe fragmente de rocă, dintre care 12 au fost aduse pe mal. Dintre acestea, 5 au fost deja confirmate de către cercetători că având o origine extraterestră, cu alte cuvinte ca fiind fragmente de meteoriţi.


comments powered by Disqus