Cosul meu
Cosul este gol!

Un nou algoritm deschide drumul catre regenerarea membrelor lipsa ale corpului uman

Autor: Resonance 19-02-2016
O echipă internaţională de cercetători a pus la punct un nou algoritm de lucru, ce i-ar putea ajuta într-un viitor apropiat pe oamenii de ştiinţă să reprogrameze celulele corpului uman, astfel încât ele să refacă orice parte care lipsește din el. Modelul pe computer a fost denumit Mogrify, fiind destinat să facă mult mai rapid şi mai direct procesul de creare a celulelor stem pluripotente.


O celulă stem pluripotentă are capacitatea să devină orice tip de celulă specializată în corp: pentru ţesutul ochiului, pentru creier, pentru ficat, pentru inima etc. Teoretic, aceasta ar da posibilitatea medicilor să facă membrele lipsă ale corpului să crească la loc, în forma şi la dimensiunea lor originală.


Primul care a reprogramat în acest fel celulele, în anul 2007, a fost cercetătorul japonez Shinya Yamanaka – ceea ce mai târziu i-a adus un Premiu Nobel -, însă studiile lui au implicat o muncă uriaşă de încercări şi erori; în plus, metoda lui nu este uşor de reprodus.
Pe de altă parte, algoritmul Mogrify ajută să se calculeze setul de factori care sunt necesari pentru a „specializa” o celulă umană, trecând testele preliminare cu succes deplin. Owen Rackham, care este unul dintre realizatorii proiectului, afirmă: „Mogrify acţionează precum un 'atlas al lumii' pentru celulă şi ne permite să cartografiem noi teritorii în legătură cu conversia celulelor în corpul uman.” Savantul a adăugat: „Una dintre primele aplicaţii pe care dorim să o realizăm cu această metodă este aceea a reprogramării celulelor 'defecte' ale pacienţilor, în celule pe deplin 'functionale' şi sănătoase, fără etapa intermediară de inducere a celulelor stem pluripotente. Mai apoi, acestea pot fi reimplantate în organismul pacientului, putând să creeze astfel o ramură distinctă a medicinei, cea a tehnicilor regenerative de organe sau membre.”

Mogrify a fost testat pe aproximativ 300 de tipuri de celule şi ţesuturi umane, fiind capabil să prezică „setul optim de factori celulari care sunt necesari pentru realizarea unei conversii celulare”.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-01/dms-moc011516.php

Acest nou algoritm preia munca manuală realizată de profesorul Yamanaka, prin aplicarea unui corpus imens de date specifice şi prin calcul computerizat foarte avansat. În cele două teste teoretice majore la care a fost supus, Mogrify a prezis în mod corect calcularea conversiei celulei umane chiar de prima dată.
Înţelegerea funcţionalităţii celulelor stem pluripotente creşte tot mai mult. Pentru oamenii de ştiinţă, dificultatea este aceea de a le face să crească în direcţia pe care ei o doresc, dar această problemă pare acum să fie pe cale de rezolvare, cu ajutorul algoritmului Mogrify. Codul a fost oferit şi altor cercetători şi savanţi, creând astfel posibilitatea de a fi cizelat şi optimizat, prin adăugarea de noi date şi informaţii.
comments powered by Disqus