Cosul meu
Cosul este gol!

Un nou medicament, despre care se spune ca ar vindeca in totalitate cancerul

26-07-2013
Ştirea este deocamdată în stadiul de zvon, deşi a fost menţionată de prestigioasa revista americană Science Magazine. Tratamentul se bazează pe un anumit tip de anticorp, care „spune” sistemului imunitar al organismului să omoare celulele canceroase. Astfel, cercetătorii afirmă că au reuşit să creeze un medicament care omoară orice tip de celulă canceroasă cu care el vine în contact.

Tratamentul cu anticorpul respectiv blochează proteina CD47, care „amăgeşte” organismul de aşa manieră, încât el să nu atace celulele canceroase. După ce această proteină este blocată, organismul poate să recunoască celulele canceroase, se reorganizează şi porneşte la atac împotriva lor. Deocamdată cercetările teoretice au fost testate doar pe animale (şoareci de laborator); tratamentul trebuie testat în continuare pe fiinţele umane, ceea ce ar putea dura câţiva ani. Echipa de cercetare a primit pentru aceasta un termen de 4 ani şi un buget de 20 de milioane de dolari.

Cercetările pentru obţinerea acestui tratament vindecător au început acum un deceniu, când biologul Irvin Weissman de la Universitatea Stanford din SUA studia dinamica celulară la bolnavii de leucemie. El a observat că celulele afectate de leucemie produc cantităţi mult mai mari de proteină CD47 decât celulele sănătoase. Această proteină acţionează ca un fel de semnal „nu mă mânca”, dând astfel instrucţiuni organismului de a nu ataca celulele care îi produc rău. Celulele canceroase profită de acest semnal, pentru a înşela sistemul imunitar al organismului astfel încât acesta să le ignore.

Cercetările efectuate de Weissman au demonstrat că blocarea proteinei CD47 poate vindeca nu doar cancerul de sânge, ci de asemenea şi cancerul de san, cancerul ovarian, cancerul de colon, cancerul vezicii, cancerul la creier, cancerul la ficat, precum şi tumorile la prostată. Studiile au fost efectuate pe șoareci de laborator, observându-se că sistemul imunitar al acestora a distrus celulele canceroase. Aceasta înseamnă că doar acest simplu tratament ar putea vindeca o mulţime de forme de cancer şi ar putea totodată să împiedice răspândirea acestuia în organism. Weissman a declarat: „Blocarea acestui semnal inhibă proliferarea celulelor canceroase la şoareci pentru aproape toate tipurile de cancer ce se întâlnesc la oameni. Aceasta arată fără echivoc că proteina CD47 este o ţintă pentru vindecarea cancerului în toate formele sale.”


comments powered by Disqus