O carte ca un ghimpe în coasta științei moderne

O carte ca un ghimpe în coasta științei moderne

Arheologia interzisă reprezintă o adevărată piatră de temelie în zdruncinarea concepțiilor eronate despre istoria și evoluția ființei umane pe Pământ. Cei doi autori (Michael Cremo și Richard Thompson) au dat dovadă de un mare act de curaj, publicând o lucrare ce demontează – pe baze extrem de riguros documentate și cu o mare erudiție – mecanicismul, rigiditatea și chiar falsitatea multor idei din arheologia și paleontologia modernă.

Reinterpretarea cu mult mai multă atenție a probelor și dovezilor arheologice adaugă nu doar logică, dar și mister în cadrul cunoașterii istoriei civilizației umane. În felul acesta, foarte multe „certitudini” s-au dovedit a fi erori grosolane sau concluzii superficiale și, în anumite situații – cum ar fi cazul craniului Piltdown – chiar falsuri inteligent concepute.

Cartea atinge chiar și delicatul subiect al evoluției speciei umane, așa cum a fost ea prezentată de Charles Darwin în lucrarea Descendența Omului, arătând că lipsa fosilelor de hominizi și a formelor tranziționale pune un mare semn de întrebare acestei teorii, care elimină posibilitatea existenței unor alte civilizații umane în timpuri de demult. Totuși, studiile competente, realizate în secolul trecut de geologul și oceanograful american de origine olandeză, Tjeerd H. van Andel, au arătat că din 6 milioane de ani, doar 100 000 de ani ar putea fi reprezentați de straturi fosilifere care au rezistat. Prin urmare, autorii cărții pe care o prezentăm aici trag o concluzie logică, afirmând că „în cele 5,9 milioane de ani fără consemnări fosile este timp chiar și pentru civilizații avansate să apară și să dispară, lăsând cu greu vreo urmă.”

O observație plină de bun simț, care adeseori apare în carte, se referă la „barierele” stabilite pentru unele perioade în istoria vieții pe Pământ, în sensul că unele ființe sau organisme au fost catalogate ca existând doar în anumite intervale de timp și nu în altele mai vechi. Un bun exemplu este cel în care știința spune că primul pește a apărut în perioada Ordovicianului, începând cu 505 milioane de ani în urmă; cu toate acestea, destul de recent au fost descoperite fosile de pești din perioada Cambrianului, adică aproximativ cu 80 de milioane de ani mai devreme.

O altă situație jenantă este cea a suprimării sau „uitării” în mod convenabil a dovezilor ce au fost deja descoperite sau care sunt descoperite în prezent. Savanții au „decretat” niște ierarhii sau legi de evoluție și orice dovadă „împotrivă” este în mod automat ignorată sau chiar suprimată. „Metoda” constă în a cataloga respectiva descoperire ca fiind „imposibilă”, iar apoi în găsirea unei căi de discreditare a ei. Aproape fără excepție, dovezile sunt prezentate ca „o greșeală, o iluzie sau o înșelătorie”. Un exemplu în acest sens este omorârea, în anii ’80, a unui animal ciudat la marginea junglei din India, catalogat de oamenii de știință ca fiind o „imposibilitate genetică”. Acea ființă a fost mai apoi identificată cu celebrul sirrush sau dragon, reprezentat pe Poarta lui Isis de la intrarea în anticul Babilon, în timpul domniei marelui rege Nabuccodonosor al II-lea. Animalul avea aspectul unei feline foarte agile, precum ghepardul, cu capul de șarpe și limba bifurcată; trupul era acoperit pe părți și pe picioarele din spate de solzi, labele și ghearele erau cele ale unui vultur, iar coada era cea a unui leu. Nici măcar un singur savant nu s-a deplasat la locul faptei, pentru a studia acea creatură, despre al cărui cadavru nu se mai știe nimic.

O lectură pasionantă, inedită și deschizătoare de noi drumuri în concepția pe care noi o avem despre civilizația umană.

Probe și dovezi dintre cele mai stranii, care au fost descoperite în ultimii 150 de ani, rămân tot atâtea mistere sau elemente inexplicabile în prezent, după ce au fost scoase din „praful” uitării și al ignorării de către știința modernă. Urme ilogice în straturi vechi de zeci sau sute de milioane de ani, unelte ciudate, anomalii genetice descoperite în fosilele unor schelete, înșelătorii demascate ale unor dovezi de paleoantropologie, demontarea ideilor și prejudecăților arheologilor și geologilor cu privire la evoluția vieții pe Pământ, toate acestea și încă multe altele sunt prezentate într-o manieră foarte erudită în excelenta lucrare Arheologia interzisă.

Arheologia interzisă. Istoria ascunsă a umanității acum disponibilă la Editura Daksha.

Suport clienți Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0726 334 721 comenzi@edituradaksha.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost șters din wishlist!